ČR: Vládna kríza minulosťou, kabinet Petra Nečasa schválil úsporné opatrenia

11.04.2012 Celý región

Praha 11. apríla (TASR) - Balík úsporných opatrení, na ktorých sa v utorok dohodli ekonomickí ministri vlády ČR a ktorého presadenie bolo predpokladom pokračovania súčasnej trojkoalície Občianskej demokratickej strany (ODS), TOP 09 a Vecí verejných (VV), schválil dnes v Prahe kabinet premiéra Petra Nečasa.

Schválenie vyšších daní i pomalšieho tempa rastu dôchodkov znamená v praxi ukončenie vládnej krízy v ČR.

Miesto 19 percent z hrubej mzdy sa podľa novej dohody koalície bude platiť 20 percent, plus solidárny príspevok sedem percent z príjmu nad stropy odvodov na sociálne poistenie. Zdravotné poistenie zastropované nebude, potvrdil v utorok minister financií ČR Miroslav Kalousek.

Daň z pridanej hodnoty sa od januára 2013 zvýši na 15 a 21 percent, čo povedie k miernemu zdraženiu prakticky všetkého.

Dôchodky by sa mali zvyšovať pomalšie ako doteraz, iba o tretinu inflácie a tretinu rastu priemernej mzdy.

Zápisné na vysokých školách premiér Nečas odhadol na 3000 až 3500 korún (120 až 140 eur) za semester - už od akademického roku 2012/2013. Časť z neho pôjde do štipendijného fondu vysokých škôl.

Hlavným cieľom opatrení je udržanie rozpočtového deficitu v rokoch 2013 a 2014 pod hranicou troch percent hrubého domáceho produktu, konkrétne na úrovni 2,9 percenta v budúcom a na úrovni iba 1,9 percenta HDP v roku 2014. Schodok, ktorý vlani činil 3,7 percenta HDP by vláda chcela v tomto roku dostať na úroveň 3,5 percenta HDP.

Opatrenia musí ešte schváliť parlament, v ktorom sa napriek väčšine vládnej koalície očakáva búrlivá diskusia v neposlednom rade v súvislosti s faktom, že sa uskutoční v období pred jesennými krajskými voľbami a voľbami do Senátu.

Zdroj: www.idnes.cz, APA
 

Vyberte región